Büdös víz

Azt hiszem volt már ez a téma itt pár évvel ezelőtt. Több emberrel beszélgetve az okát senki sem tudta megmondani, de többen tapasztalták, hogy a villanyboylerből büdös, záptojás szagú víz folyik. Az az érdekes, hogy nem mindig. Nos, talán sikerült rájönnöm egy összefüggésre. Ettől persze még nem tudom a büdösödés pontos okát. Azt hagyjuk, hogy régen volt takarítva, mert takarítás után 2 héttel már büdös volt a víz. És éppen emiatt jöttem rá egy összefüggésre. Legutóbb durván egy hónappal ezelőtt takarítottamki a boylert. Az anódon és a tömítéseken kívül más cserélnivaló nem volt. Előtte körülbelül 5 évvel lehetett kitakarítva. Már akkor is büdös víz folyt. Akkor arra gondoltam, ki kell takarítani, ezért szagos a víz. Szétszedtem, akkor anódot, fűtőbetétet és tömítéseket cseréltem. Az anódból még volt egy kicsi, de annyira nem volt jó állapotban, hogy azt tegyem vissza, így cseréltem. Ez ütött szeget a fejembe pár napja. Visszagondolva a legutóbbi csere előtti időszakot, örültem is, hogy megszűnt a víz büdössége. Viszont helyette egyre sárgább, mocskosabb volt a kifolyó víz. Mikor szétszedtem a boylert, az anód teljesen eltűnt, a vízkő lebontotta. A fűtőbetét még használható volt, így azt visszaszereltem, az anódot cseréltem. Mintegy 2-3 héttel a szerelés után kezdtem érezni, hogy megint szgosodik a víz. Na, innentől fogva egyértelmű lett egy dolog. A büdös víz az anód és a víz érintkezéséből következik. Az utolsó előtti tisztításkor ugyebár az anódból még volt, meg szaga is volt a víznek. Új anódot szereltem be, a büdösödés 2-3 hét múlva megkezdődött. Most a legutóbbi szerelésnél az anódból már semmi sem maradt, szépen meg is szűnt a bűz. Viszont az új anód beszerelése után pár héttel megint bűzölög a víz. Ebből szépen látszik, hogy az anód, vagy a víz a bűnös, de ha mindkettő együtt van, akkor szinte garantált a büdös víz. Érdekes viszont, hogy időnként megszűnik büdösnek lenni a víz. Namármost, ugyebár a beszerelt anód anyaga az állandó. Nem hinném, hogy mondjuk külső részének másabb lenne az anyaga, mint belül, utána megint változna. Mert a bűz hol előjön, hol eltűnik. Így inkább arra gondolok, hogy a víz összetétele változik. Ez lehetséges is, hiszen nem egy zárt rendszeből szivattyúzzák a földből az ivóvizet, hanem a gyűjtő kútba többfelől kis vízerek szállítják a vizet, amik különféle talajrétegen keresztül jutnak el a gyűjtőig. Így pedig nem mindig ugyanaz a víz összetétele hajszál pontosan. Gondolok itt arra, hogy esetenként egyes ásványi anyagokból több, míg másokból kevesebb van. Aztán változik az arány. Lehet, hogy éppen ez magyarázza azt is, hogy nem folyamatosan büdös a víz, hanem vannak szagtalan, vagy kevésbé szagos időszakok. Már csak azt kellene tudni, hogy melyik az az összetevő, ami az anóddal érintkezve kiváltja a szaghatást. Szerintem ezt sosem fogjuk megtudni. Arra meg nem fogok pénzt áldozni, hogy a szagtalan és a szagos időszakban vízmintát vegyek és bevizsgáltassam az összetételét. Talán megoldást jelent majd, ha megépül a vízvezeték Aradtól és azzal a vízzel lesz keverve a helyben kinyert. Így a keveredéssel várhatóan felhígulhat az az anyag is, ami a szagot kiváltja. Feltéve ugye, ha az aradi vízben nincs meg ugyanez az összetevő, vagy legalább kisebb mértékű. Talán magyarázatot adhat a szagra az is, hogy a környék igen gazdag termálvízben, aminek nayg az oldott ásványi anyag tartalma. Igaz, hogy az jóval mélyebben van mint az ivóvíz, de elképzelhetőnek tartom, hogy az ivóvíz összetétele másabb olyan helyeken, ahol mélyebben termálvíz is van.

Advertisements

2 hozzászólás to “Büdös víz”

  1. Roland Földesi Says:

    A villanybojler anódja magas magnéziumtartalmú fémes elektród, amit úgy találtak ki, hogy ő lépjen reakcióba a vízzel, ő oldódjon és ne a tartály. Így a tartály nem korrodálódik. Azonban nem szabad megvárni, hogy az anód elfogyjon, ha a keresztmetszete a felére csökken, cserélni kell, ugyanis azután a tartály kezd oldódni. A te esetedben ez történhetett, ez magyarázza a kellemetlen szúrós szagot, amit a tartály kioldott ionjai adnak. Az pedig, hogy néha büdös néha nem, abban a fázisban van, mikor az anód oldódó képessége megegyezik a tartályéval, így még nem képesek “eldönteni” melyik az “uralkodó”. Ennek megoldása valószínűleg egy új tartály, és rendszeres anód csere.

    • landsmann Says:

      Köszönöm az információt! Közben egy-két dolog kiderült. Többek között az, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Az is kiderült, hogy ez a jelenség bizony vadonat új boylerek esetén is fellép, több személlyel beszéltem ezzel kapcsolatban. Ez esetben nem magyarázható a leírt okokkal. A beszélgetések kapcsán kiderült, hogy a probléma akkor áll elő, amikor a vízhőmérséklet olyan 50 fok körülre van beállítva. Megoldásként javasolják, havonta 1-2 alkalommal maximumra feltekerni a hőmérsékletszabályzót. Kipróbáltam és valóban a magas hőmérsáklet után eltűnik a szag, de néhány hét után újból előjön ha vissza van véve a hőmérséklet. Olyan információt is kaptam, hogy az alacsony hőfokú vízben valamilyen baktérium szaporodik el és az okozza a büdöset. Amint maximumra fűtjük a vizet, ezek a baktériumok elpusztulnak és megszűnik a kellemetlen szag. Elképzelhető, hogy az anód anyaga és ezek a baktériumok együtt okozzák ezt a szagot. Ezt igazolja az, hogy mikor legutóbb kitakarítottam a boylert, az anódból már nem volt semmi. De szétszedés előtt körülbelül 2 héttel megszűnt a büdös víz jelensége mindenféle beavatkozás nélkül. Most egyelőre a havonta egy napra maximumra tekerve módszert alkalmazom, eddig bevált. 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: