CB telefonok modernizálása

Egykoron csak  a kiváltságosoknak adatott meg a vezetékes telefon. Egyszerű halandónak éveket, évtizedeket kellett várni mire bekötötték. Akkoriban még nem voltak ilye modern készülékek, amik telefonszámot tudtak tárolni. Nyomógombosak sem voltak még, csak a forgótárcsásak. Nem is bánták volna akik éveket vártak a telefonra, hogy nincs memória, újrahívás gomb és egyéb evilági “luxus” funkció. Örültek volna az emberek az egyszerű CB67, 667, 811-es tárcsás készüléknek is, csak legyen hozzá vonal.
Évtizedeken át szolgálták az emberiséget, közöltek jó, vagy éppen rossz hírt a hallgatójával. Mára már túlhaladott rajtuk a kor. Az országos telefonhálózaton szolgáltatást nyújtó szolgáltatók hálózatán még használhatók, hiszen ott az impulzus, illtve a tone tárcsázási mód is használható, a központok feldolgozzák mindkét tárcsázásin típust. De ahogy fejlődik a technika, egyre több helyen van internet alapú telefonszolgáltatás. Jellemzően kábeltévé hálózaton keresztül. Ilyenkor a kábelmodembe csatlakoztatott telefonkészüléket a megszokott módon lehet használni. Feltéve, ha tone üzemmódban tárcsáz. Sajnos az egykor szebb időket látott forgótárcsás telefonok ilyen hálózaton nem használhatók, mert a modemek és egyéb telefon adapterek csak a tone tárcsázási módot értelmezik. Így aztán ezen matuzsálemi készülékek nyugállományba vonul, rosszabb esetben a vesztőhelyre. De nincs minden veszve! A jelnlegi és a több évtizedes technikai eszközöket lehet közös munkára bírni. Igazán jól mutat egy múlt évezredbeli készülék a XXI. századi technikával együtt. Ezeknek a régi telefonoknak még lelkük volt. A hagyományos csengővel érdekes hangulatot teremthet a mai mindennapokban. Egy évvel ezelőtt indult  a projektünk, aminek célja az volt, hogy ezeket a régi készülékeket életre keltsük a mai technikával. Hosszú vajúdás után végre megszületett az eredmény. Bő két hónappal ezelőtt esett meg az első teszt, ami bebizonyította elméletünk működőképességét. Mind hardverileg, mind szoftverileg egy kis fejlesztés volt szükséges. Most újabb fordulópont érkezett el. Újabb teszt, ezúttal a bővített hardverrel és szoftverrel. Sőt, mi több, már nem úgynevezett deszkapanelon folytak a tesztek, hanem egy régi telefonba beépítve.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                      A kis elektronikával egy kicsit fel lett turbózva. Megtalálható benne a Redial, azaz az utóljára hívott szám újrahívása egy gombnyomással, de a * és # sem maradt ki. A Redial nem működik még kifogástalanul, egy kicsit módosítást igényel a szoftver. De remélhetően ez is hamarosan megoldódik.

39 hozzászólás to “CB telefonok modernizálása”

 1. András Magyar Says:

  Hello!

  Nagyon érdekelne, hogy hogy sikerült áttérni pulse üzemmódról tone-ra. Én is át szeretném alakítani a CB készülékemet.
  Tudnál küldeni leírást, kapcsolási rajzot az elektronikáról.

  Előre is Köszi!
  Andris

 2. landsmann Says:

  Szia!

  A helyzet nem ilyen egyszerű. Az alap kapcsolási rajzot a neten találtam, de némi átalakítást igényelt, hogy a CB telefonokban működjön. Tulajdonképpen az áramkör lelke egy PIC, amiben lévő szoftvert az egyik barátom írta. Én ehhez a részéhez nem értek. Szóval ő csinálja a szoftvert, én a hardvert. 🙂 Éppen ezért a reprodukáláshoz szükséges információkat nemigen adnánk ki. Én elkészítem az áramkört, pontos beszerelési leírással elpostázom ha úgy megfelel. Amennyiben érdekel a dolog, akkor privátban, vagy e-mailben megbeszélhetjük.
  Egy videó a működésről: http://www.youtube.com/watch?v=mfLtebEsdYc
  Üdv!

 3. attilav2 Says:

  Szia landsmann!
  Kaptam egy 91-es gyártású de raktáronmaradt zsírúj Telenorma TC91 IVW analóg telefont. Mint a neve is mutatja csak impulzus tárcsázást tud, van tone változata is TC91 MFV néven,
  De engem nálam levö példány tone
  módra alakítása érdekelne, mégpedig
  úgy hogy az elektronika nem a telefonba kerülne beépítésre hanem a vonal vezetékén lógna. Azaz egy kis müanyag doboz aminek egyik oldalán rj11 aljzat, ebbe menne a telefonból kijövö vezeték, másik oldalán egy kábelvég rj11 pluggal ez menne a kábelmodem telefon aljzatába. Megoldható ez így? Müködne a cb telefonokhoz való elektronikával a Telenorma TC91 nyomógombos telefonom, úgy hogy az elektronika a telón kívül, a telefon és a vonal közé van kötve?
  mailban is válaszolhatsz:
  attilav2 AT gmail.com

  • landsmann Says:

   Szia!
   Sajnos az elektronikával nem megoldható, hogy külön kis dobozba lenne az átalakító. Tudom, hogy ez lenne a jobb megoldás, de elektroikailag ez a kis áramkör nem alkalmas rá. Haverral sokat gondolkodtunk hogy lehetne megoldani így, de sajnos megoldást nem találtunk. Gyárilag létezik ilyen szerkezet, 10-15000 Ft az ára átszámítva. Annyit meg nem valószínű, hogy ér. Az elektronika egyébként több, külföldi gyártmányú telefonban is remekül működik, de mindenhol beépítve.

 4. Csády Szabolcs Says:

  Szia!
  Van egy CB76MM típusú telefonom, de sajnos nem tudom használni a hálózat miatt. Vevő lennék a termékedre. Ha létezik olyan alapszoftver, ami csak pulseból toneba alakít, az is jó, ill. a 6 memóriahelyhez se ragaszkodok.
  Sajnos sehol se találtam meg az e-mail címedet.
  Légy szíves vedd fel velem a kapcsolatot a trabiszabi kukac hotmail.com címen keresztül!
  Előre is köszönöm!

 5. Kovács Tamás Says:

  Üdvözlöm!
  Szeretnék átalakítani egy CB 667 telefon a cikkben leírt módon érdekelne az átalakító, hozzá lehet még jutni? Mennyibe kerül?
  e-mail címem: smith128@freemail.hu

 6. István Balogh Says:

  Egy CB76MM telefon átalakítására én is kérnék egy árajánlatot, ha lehet!

  baloghistvan20628@gmail.com

  Előre is köszönöm!

 7. Praz-sak I s t vn Says:

  Üdvözlöm, én is érdeklődnék, hogy lehetséges-e rendelni ilyen átalakítót, egy MM CB-667 telefonhoz. Lehet, hogy egy jó vállalkozás lenne, ha van rá kereslet…prazsi kukac gmail pont com Köszönettel:

 8. Kőrösiné Kádár Réka Says:

  Tisztelt Uram !
  Vásároltam egy CB 76MM tárcsázós piros készüléket és nagyon érdekelne egy ilyen átalakító. Az alábbi elérhetőségen várnám jelentkezését.
  korosi12@gmail.com
  Köszönettel :

  Kőrösi Tibor

 9. Tibor Kőrösi Says:

  Tisztelt Uram !
  Vásároltam egy CB 76MM tárcsázós piros készüléket és nagyon érdekelne egy ilyen átalakító. Az alábbi elérhetőségen várnám jelentkezését.
  korosi12@gmail.com
  Köszönettel :

  Kőrösi Tibor

 10. Laura Nemessy Says:

  Szia Landsmann,
  én is szeretnék egy pulse-tone átalakítót régi tárcsás telefonhoz (cb 667 típus, ha jól tudom).
  Légyszi küldj privát mailt a laura.nemessy [kukac] gmail [pont] com címre!
  Köszönöm!

 11. Laura Nemessy Says:

  Szia Landsmann,
  engem is érdekelne egy ilyen pulse-tone átalakító cb667 (ha jól tudom a típust) telefonra.
  Légyszi írj privátban laura.nemessy @ gmail.com címre.
  Köszönöm!
  (az előbb már írtam, de nem látom, hogy megjelent volna, bocs, ha duplán megy esetleg)

 12. Gyula Nagy Says:

  Tisztelt Landsmann,!

  Szeretnék vásárolni egy CB típusú telefont,és átalakítás után,napi szinten használni.
  Átalakító vagy telefon iránt érdeklődnék, email címem: nagy.gyula@nelson.hu kérhetek egy emailt?

  Köszönöm:Nagy Gyula

 13. Orsolya Nagyné Sipos Says:

  Szia Landsmann!

  Érdekelne egy Cb telefon ha esetleg van eladó ,vagy átalakító email címem: orsolyasipos@freemail.com

  Köszönettel

 14. Dora Smer Says:

  Kedves Landsmann!

  Nekem is van egy CB 667-es számmal ellátott készülékem, amit szeretnék használni, ezért érdekelne az Önök fejlesztése ha lehet szereléssel együtt. Kérem ha vállal ilyesmit, keressen meg a smer.dora@gmail.com címen.
  Köszönettel:
  Smer Dóra

 15. Farkas Adrian Says:

  Szia!
  Van egy CB76MM típusú telefonom, szeretném UPC hálozatban használni, ha megoldható, akkor kérlek jelezd felém.
  farkas.adrian@upcmail.hu
  Üdv
  Adrián

 16. Mohai Lilla Says:

  Szia Landsmann,

  hu már kezdtem kétségbeesni, mert eddig mindenki azt hajtogatta hogy “nem fog működni”, de én makacsul ragaszkodnék a CB667-es tárcsás telefonomhoz, digis hálózaton szeretném használni. Szóval nagyon érdekelne az átalakító, emailcimem: lilla.mohai@gmail.com. Engem is szereléssel együtt érdekelne, mert kétlem hogy én vagy bárki az ismerősök közül be tudná szerelni.

  Előre is köszi

  Lilla

 17. Zoltan Strausz Says:

  Kedves Landsmann!

  Váratlanul újra lett vezetékes telefonszolgáltatás a UPC csomagomhoz, szeretnék beüzemelni egy régi körtárcsás CB távbeszélőt. Lenne esetleg eladó a turbózott elektronikával?

  Tudna nekem felvilágosítást adni ezen az e-mail címen?
  címet kivettem, ne legyen közprédára téve. 🙂

  Köszönettel előre is!
  Zoli

 18. Zoltán Falusy Says:

  Üdv!

  Van egy CB 76MM tárcsázós fekete készülékem és érdekelne egy ilyen átalakítás. Meg tudjátok-e csinálni, mennyiért, kb. mennyi időt vesz igénybe? Ebbe is szerelhető redial funkció? Memóriát, gondolom, nem kapna. Az alábbi emailcímen tudsz elérni:
  zolifalusy kukac yahoo pont com

  Köszönettel :

  Falusy Zoltán

 19. Nagy Ferenc Says:

  Üdvözlöm!

  Van egy CB 76MM tárcsázós zöld készülékem és érdekelne hogyan lehet megoldani, hogy működőképes legyen.
  Körülbelül milyen költséggel járna?
  Válaszát előre is köszönöm: Nagy Ferenc

  email: feconagy@hotmail.com

 20. László Szabó Says:

  Üdv! CB667-es telefonhoz érdekelne az elektronika. Kérem vegye fel velem a kapcsolatot: szabolaszlo26@gmail.com

 21. Czibere Lajos Says:

  CB76M telefonhoz érdekelne az átalakító. Kérem vegye fel velem a kapcsolatot. Van egy másik, régebbi tárcsázós telefonom is, 1958-as Siemens. Ahhoz is megoldható? E-mail: lajos@graftech.hu

 22. Szalay László Says:

  Üdvözlöm,
  CB667 telefon átalakításáról szeretnék érdeklődni (termék elérhetősége, ára, laikus általl otthoni beszerelhetősége).
  Köszönettel,
  Szalay László
  szalay.laszlo.2@gmail.com

 23. Kornél Schrettner Says:

  Kedves landsmann,
  az előttem szólókhoz hasonlóan érdeklődöm CB667-hez való átalakító iránt, upc kábelen történő használatra.
  Várom szíves visszajelzését, ha hozzáférhető még, vagy ha bármi egyéb javaslata/kapcsolási rajza/ stb van.
  Köszönöm.
  üdv.
  S Kornél
  nerkor@gmail.com

 24. nerer1 Says:

  Üdvözlöm!
  Szeretnék CB667-hez pulse-tone átalakítót,ha lehetséges még a hozzáférhetőség,tisztelettel kérem,hogy válaszoljon.Előre is köszönöm.
  Üdv. S.Ernő

  • nerer1 Says:

   Kedves landsmann! nerer1 néven kértem a segítségét,de nem írtam le az elérhetőségemet.Köshzönettel: S. Ernő
   (e-mail címet spammerek miatt eltávolítottam)

 25. Éva Dorottya Nagy Says:

  Üdvözlöm!
  CB76MM készülékhez szeretnék átalakítót!
  Kérem vegye fel velem a kapcsolatot.

  Előre is nagyon köszönöm!
  Nagy Éva

 26. Zolti E Says:

  Kedves landsmann!

  Beszereztem egy CB tárcsás telefont és érdekelne a megoldása

  zolti1203 kukusz glevél pont kom

  Köszönettel,

 27. Katalin Domboróczki Says:

  Kedves landsmann!
  Szeretnék egy átalakítót, kérem vegye fel velem a kapcsolatot.
  Köszönöm,
  Domboróczki Kata

 28. Katalin Domboróczki Says:

  Kedves landsmann!
  Szeretnék egy átalakítót, kérem vegye fel velem a kapcsolatot.
  Köszönöm,
  Domboróczki Kata


Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: