Centrifuga szerelés

Előbb-utóbb mindegyik centrifuga életében eljön az a pillanat, mikor lerohad róla a palást. Főhősünk is ebben a cipőben járt. Nem egy bonyolult dolog kicserélni a palástot, mindazonáltal van néhány buktatója, ami igen könnyen szentségelést vált ki belőlünk.

A szétszerelés könnyen ment, a rozsdás csavarokkal együtt. Meglepően könnyen kijöttek. Gondolom, a vékony kis lemez úgy ki volt már rohadva, hogy szinte kiestek a csavarok is. Az első nehézséget az üströgzítő csavar eltávolítása jelentette. Először is, jobb, vagy bal menetes? Nagyon nem mindegy. Másodszor pedig rohadt szarul lehet hozzáférni, hogy lecsavarjuk. Valamilyen célszerszámot mindenképpen kell eszkábálni, mert anélkül nem tudjuk levenni. Én egy 160-as szegből készítettem hozzá “kulcsot”. Két végét levágtam, U alakban meghajlítottam, hogy a szeg két vége pont a kis lyukakba passzoljon. Ez után már csak egy csavarhúzót kellett átdugni a szeg meghajlított lábai között és lecsavarni. Normális menet van rajta, tehát órajárással ellentétes irányba kell kicsavarni. Ennél a műveletnél nem árt ha van segítőnk. Megfogja az üstöt, mi pedig kicsavarjuk a rögzítő kupakot. Nekem egyedül is sikerült lecsavarni. Ez után mindent kiszerelni a gépből. Jöhet az összeszerelés. Ha már teljesen szét lett kapva, akkor javasolt a három gumibak cseréje, hiszen ezek is elfáradnak idővel. Kapcsolószárat is kicseréltem, mert elég rozsdás volt ami benne volt. Legelőször a gumibakokat kell berakni. Na, itt kezdődnek a problémák. Kentem én mosószerrel, zsírral, de mégsem akart a helyére bepattanni. Aztán egy 3/4″-os csővel préseltem a helyére. Úgy látszott siker koronázza a ténykedésemet, de alaposabban szemügyre véve a gumibakokat, a nyakán látszik a repedés. Megsínylették a berakást. Kis erőkifejtésre meg le is szakadt.

Ezt így nem lehet hagyni. A háromból kettő már korábban elszakadt. Pedig vadonat újak voltak. Ezek a vackok nem gumiból vannak, hanem valami puha műanyagból. De nem elég puha, képtelenség sérülés nélkül a helyükre rakni. Az ujjaim úgy fájnak a nyomkodástól, alig tudok fogni. Nem volt más megoldás, a régi palástból kivettem a gumibakokat, amik tényleg gumiból vannak és azokat szereltem be. Körülbelül 5 másodperc alatt a helyén is volt egy-egy bak. Megnéztem, nincs megrepedezve, tehát még sokáig bírni fogja. Ha van valakinek ötlete, hogy ezt a műanyag szerű anyagból lévő bakokat hogy lehet sérülésmentesen a helyükre rakni, azt megköszönném. Utángyártott vackok, nem jók semmire.

Miután a bakok és a kapcsolószár is a helyére került, jöhetett a motor, visszacsavarozni a kapcsolót, kondenzátort, fedelet. Jöhetett a fék és a kapcsoló beszabályozása. Ezen a gépen műanyag alsó lemez volt eredetileg, de most horganyzott lemezből készült került rá. Vissza a lábakat, kifolyót és tulajdonképpen el is készültünk.

Valójában azokkal a szaros bakokkal több időt vertem el, mint az egész szereléssel. De végül mégis én győztem. Most jó néhány évig remélhetőleg nem lesz gond a centrifugával.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: