Mobilról SMS ingyen?

Tulajdonképpen igen, bár ennél többről van szó. A mostani telefonokban az SMS küldő program nem csak egy sima SMS küldő. Sok telefonon, például a Xiaomi-kon úgynevezett Csevegő program látja el ezt a feladatot. Ha rányomunk egy SMS írása előtt, akkor azt látjuk, hogy az van kiírva: Csevegés indítása. Hagyományos módon megírhatunk egy SMS-t, vagy MMS-t amit a szolgáltató által felszámolt díjért el tudunk küldeni. Csakhogy ez a Csevegő program ennél többet tud. Nem csak sima szöveget, hanem hangulatjelet, képet, videót is küldhetünk vele. Hasonlóképpen működik mint a Messenger, vagy éppen a Viber, csak itt nem kell külön programot telepíteni és regisztrálni a szolgáltatásra, hiszen már alapból benne van a telefonunkban.

De hogy is működik ez? A technológia az RCS protokollt használja. Két feltétele van hogy díjmentesen tudjunk üzenetet küldeni.
1. Valamilyen internet kapcsolat szükséges. WIFI vagy mobiladat
2. A címzett félnél is aktiválva kell lennie ennek a szolgáltatásnak.

Amennyiben a címzett félnél is aktív a szolgáltatás, a szövegablakban a Csevegés feliratot látjuk. Az ide beírt szöveg, kép, videó és egyéb fájl díjmentesen fog a címzetthez megérkezni.

Ha a címzettnél nem aktív a szolgáltatás, vagy nálunk nem, esetleg nincs internet kapcsolat, akkor a szövegdobozban a Szöveg felirat látszik. Ez jelzi, hogy az üzenetünk díj ellenében SMS, vagy MMS-ként fog elmenni.

A csevegés funkció beállításainál találjuk azt, hogy csatlakozott-e a készülékünk a szerverhez.

Legelőször az aktiváláshoz szükség lehet a telefonszámunk hitelesítéséhez. Ehhez egy alapdíjas SMS-t küld a rendszer, ezzel leellenőrizve, hogy valóban az adott telefonszámhoz tartozó SIM kártya van a készülékben. Ha minden oké, akkor a fenti képen látható módon a Csatlakozva felirat látszik és a telefonszám, amihez kötődik a szolgáltatás.

Fontos dolog a két kártyás készülékeknél. Amennyiben két SIM kártya van a telefonban, akkor az elsődleges, vagy alapértelmezettnek beállított SIM kártyához tartozó telefonszám lesz az aktív. A másik kártyát nem tudjuk használni ilyen üzenet küldéshez. Ígéret van, hogy a későbbi szoftverfrissítésekbe bekerül, hogy mindkét SIM használható legyen a szolgáltatásra. A szolgáltatás hátterét kiszolgáló szervert a Google üzemelteti.
A szolgáltatás a Telekom, Vodafone, Yettel SIM kártyával használható. A Digit nem volt módom kipróbálni, de gyanítom, hogy azzal is megy.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .