Légkompresszor hűtőgép motorból

Két napig bíbelődtem az alább látható szerkezettel. Magyarul egy kompresszor, amivel gyorsan és kényelmesen lehet kerékpár, autó és robogó gumiját felfújni. Hozzávalók:
Működőképes hűtőgép motor:
 
Légtartály:

A légtartály szerepét egy régi, működésképtelen hűtőgépmotor háza tölti be. A felső része flexel körbevágva, majd a kompresszorral egybeépített motort kidobtam belőle:

A tartály aljára fúrtam egy M6-os menetet, amin keresztül az összegyűlő kondenzvizet le lehet ereszteni időnként. Egy sima M6-os csavart tekertem bele egy gumialátéttel együtt. Az megfelelő módon tömít és nem szökik a levegő. A tartály tetejébe került a lefúvó szelep, amit úgy állítottam be, hogy 6-7 bar nyomás között kiengedi a fölösleges levegőt, így nem nem növekszik a nyomás túl nagy értékre. A tartály alsó fele és a teteje összehegesztve, hogy újra egy egységet képezzen, immár a motor nélkül.
 
Kell még egy 100×100-as műanyag doboz és egy üzemanyagszűrő néhány centi 6 mm belső átmérőjű műszaki csővel.

A dobozba kerül a KB131-es kapcsoló, az üzemanyag szűrő pedig a beszívott levegőt szűri meg, így a motorhoz nem kerül por, piszok. A szűrő könnyen cserélhető.
 
Az alaplapra kerül az egész szerkezet:

A nyolc furat már elkészült a motor és a légtartály rögzítéséhez. A jobb oldalon látható nagyobb lyuk azt a célt szolgálja, hogy az egész szerkezet oldalra billentve ott lehet hozzáférni a víztelenítő csavarhoz.
 
Mikor mindez megvan, jöhet az összeszerelés. Az alaplapon már rögzítva van a motor, tetején a kapcsolóval és a légtartály.
Ezek után a szívócsövet a megfelelő méretűre vágtam és hajlítottam, majd egy 6 mm belső átmérőjű műszaki csővel kötöttem össze a réz szívócsövet az üzemanyag szűrővel. A légtartályt és a motort a földelő vezetékkel összekötöttem. Felkerült a motort a légtartállyal összekötő cső, illetve a pisztolyszelephez csatlakozó cső vége.
Mikor elkészült, akkor így festett előlről:
 
Illetve hátulról:
 
6 bar nyomásra körülbelül 1-2 perc alatt nyomja fel a levegőt a tartályba. Ideális szerkezet kerékpárt, motort, vagy éppen autót pumpálni. A 6 bar bőven elég, hiszen kerékpárba 2,5-3 bar, robogóba, személyautóba 2 bar nyomás elegendő.
A szerkezet aljára utólag felkerült 4 darab kis gumiláb, ami stabilabban tartja a kompresszort és rezgéscsillapítást is végez. Egyébként meglepően csendes a gép, alig lehet a hangját hallani. Nem kell aggódni, a motor kenése megoldott. Gyárilag úgy van kialakítva, hogy a zárt házban alul némi olaj található és üzem közben azzzal keni önmagát a motor.

5 hozzászólás to “Légkompresszor hűtőgép motorból”

 1. Gyula Says:

  A lefúvó szelep beszerzési forrását odaírhattad volna, illetve megemlíthetnéd, hogy ki az a hegesztő, aki meg tudta hegeszteni nyomásállóra.Gyula

 2. István Says:

  Lefúvó szelepet barkács boltokban, illetve festékszórókat, kompresszorokat árusító üzletben, esetleg egyes autós boltokban lehet kapni. A hegesztés meg semmi különleges tudományt nem igényel. Egyszerűen körbe lett hegesztve villannyal. A 6-7 bar nyomás nem olyan nagy.

 3. József Jakab Says:

  szia az mért lehet ahol fuja a levegöt a kompreszor ot mintha föstölne az mért lehet ??

  • landsmann Says:

   Ha füstnek néz ki, akkor az az is. Annak a motornak vége. Nekem is volt olyan motor, amit mikor bekapcsoltam, fehér füstöt fújt ki. Nem is ment sokáig, mindössze olyan 10-15 másodpercig. Leégett a tekercselése.

 4. szpring Says:

  Sziasztok. Nagyon érdekes Blog !!!

  Biciklihez egyébként AZONNAL használható a hűtőgép kompresszor tehát aki nem akar/tud flexelni hegeszteni és keményforrasztani azok is használhatják, csak egy cső kell a kimenetre. CSAK SZAKASZOS-üzemben használható, mert folyamatos használattól túlmelegszik a motor. Persze aki teheti az a beszívó-csövet vezesse ki a motortérből kívülre és akkor olaj-mentes levegőt fog fújni. Vagy az olajat a kimenetnél kell valami módon “megfogni”


Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: