Eltörve, de töretlenül – avagy az anyagfáradás

Időről időre visszatérő szereplő az ICO Kaméleon toll. Most is ez a lényeg. Egyetlen műanyag alaktrész van az egész tollban. Természetesen ez a leggyengébb pontja. Tegnap csak úgy magától eltört. Nem egy mai darab bár, jóval túl van a 20 éven.

Egyszer csak a kezemben maradt a toll vége. Ennyi idő alatta műanyag is elfárad. Nyilván volt leejtve is korábban, apró repedések azzal is keletkezhettek.

Egy másik ilyen tollból még volt egy alkatrész, persze asz is jó okkal lett már kiszerelve. Látszik rajta az elhasználódás nyoma.

Természetesen ez így nem használható, hiszen éppen azért lett kiszerelve. Ha jól emlékszek, talán éppen ebből a tollból. Egyébként ami benne volt, az is volt már javítva. A fenti képen a javítás módja nem látszik, de korábbi blogbejegyzésemben írtam róla, talán a youtube videóban is tettem említést. A képen jól látszik, hogy az alkatrész bal oldali vége milyen töredezett. Mikor a tollon színt váltunk, vagy csak kikapcsoljuk, akkor a betéttarttót a rugó visszahúzza és a tartónak a lehúzó gombjának nyaka ennek a műanyagnak ütődik neki. Ahogy ez kezd kitöredezni, a toll gom,bjai úgy lesznekl eltérő magasságban. Ennek a körülbelül 4 mm-es kis peremnek nem csak ennyi a funkciója. Az alatta lévő fém alkatrészt ez vezeti meg. Ha a sok felverődéstől ez a perem elkopik, vagy a fém alkatrész felcsúszik, akkor bekövetkezik az, hogy a bekapcsolt tollnak a betét végei alig állnak ki a toll testéből, ezzel lehetetlenné téve az írást. A megoldás az, hogy megakadályozzuik a fém alaktrész felcsúszását. A kiszerelt műanyag alktrészen ez a javítás már el volt végezve korábban, most ezen is meg kellett tenni.

0,8 mm-es furatokat készítettem, amin 0,4 mm-es huzalt fűztem át. Ezzel akadályozva meg, hogy a fém alkatrész felcsússzon.

ERz után már csak össze kellett szerelni a tollat és újra használható. A régi törött darabot megragasztottam, végszükségből talán még használható lesz.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .