Ludwig sírja

Ez jutott eszembe mikor kicsit távolabbról megnéztem az ásást az udvar közepén.

Tudjátok, a Barátok köztben Ludwig Ágnest és Lisát ki akarta végezni, ehhez markolóval megásta  a sírgödröket egy ipari létesítmény mellett.
Természetesen én nem akartam eltemetni senkit az udvar közepén. Kicsi is lett volna hozzá a kiásott gödör. 🙂  Csőtörés esete forgott fent. Péntek este vettem észre, hogy az udvar közepén tocsog a víz. Nem volt kérdés, hogy csőtörés, hiszen eső nem volt és 2 órával korábban még nem állt a víz a talaj felszínén. A vízórában forgó kis fogaskerék egyértelművé tette a tényállást. Az egész család gyorsan megfürdött, vizet vételeztünk, majd lezártam a vizet a mérőnél. Másnap egész napos vendégségben voltunk, így nem fogtunk hozzá a hiba elhárításához. Ma reggel kezdtünk hozzá. Két eshetőségre gondoltam. Vagy a 6 méter hosszú vastagfalú PVC nyomócsöveket összekötő karmantyú, vagy a csőről való leágazásnál lévő fém idomok közül adhatta meg magát valamelyik. Hogy kizárjam a toldási hibát, kimértem a mérőtől 12 métert. Ennyi két cső hossza. A víztócsa 3 méterrel odébb volt, így kizárható volt karmantyú kilyukadása. Mivel a csövet is mi fektettük le, tudtuk, hogy az az udvar közepén vezet. Megnéztem a vízfolt két szélét, azt megközepeltem, majd az udvar középső részét jelöltem ki, mint ásási pontot, mivel ott kellene lennie a vízfolyásnak. Némi ásás után elértük a szennyvízcsövet, ami szintén ott húzódik, csak nem olyan mélyen. Tovább ásva meg is lett a cső a leágazással. A behatárolás tökéletes volt.

Tovább kellett szélesíteni a gödröt, hogy a munkálatokhoz jobban hozzá lehessen férni. A várakozással ellentétben nem a fém idomok adták meg magukat, hanem a bejövő cső vége, közvetlenül ott, ahol becsatlakozik a hollanderbe. Hamar megszületett a döntés hogyan is kellene ezta  hibát javítani. A hibás részt kivágni,

a kilógó csövek végére KPE idommal csatlakozni. A T elágazást is KPE T idommal megoldani. Annyi nehézség adódott, hogy a KPE T idom egyik csatlakozásánál hiányzott a gumi tömítés. Kerestünk, de nem találtunk olyan méretűt. Más típusból találtunk egyet, de nem volt tökéletes  a zárás, intenzíven folyt a víz. Hoztam egy KPE idomot, hogy annak a tömítését használjam fel. Az elv jó, csak a bökkenő az volt, hogy a T idom belső része egy picit szűkebb, a behelyezett tömítésbe a cső nem ment bele, hanem begyűrte. No akkor a cső végét egy kicsit leköszörülni, hogy kúpos legyen és úgy vissza a helyére. Így már könnyedén a helyére csúszott.

Ezek után már nem volt csepegés sem, így aztán jöhetett a betemetés. Mivel az udvar közepén van, és autóval ki-be kell járni, mindenképpen vissza kellett temetni a vízműves szakember megérkezéséig. Az elfolyt vizet nyilvánvalóan fizetni kell, de kértük az enyészetbe lett víz csatornadíjának törlését.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: