Retró toll 3

Lassan már cikk sorozat lesz a témából, pedig nem úgy szántam. Nég mindig, vagy már megint a klasszikus fém négyszínű tollróllesz szó. Mint nemrég megtudtam, ez a toll az Ico Kaméleon nevet kapta a keresztségben. Jó és találó név. 🙂 Na szóval azoknak próbálok segíteni pár ötlettel, aki úgy dönt, hogy szétszedi. De miért is kell szétszedni? Nem kell szétszedni. De ha már mégis, mert valami baja van és úgy gondolja az ember, hogy megjavítja, aztán a végén ott van előtte darabokba és fogalma nincs hogy rakja össze, jöl jöhet egy kis segítség. Én már jópár alkalommal szedtem szét és raktam össze ilyen tollat, úgyhogy nem a véletlenen múlt hogy sikerült egybe rakni. 🙂 Egy dologra nagyon figyeljünk! A rugókat nehogy széthúzzuk, mert gyakorlatilag ha ez megtörténik, akkor annak a tollnak gyakorlatilag itt a vége. Nos, ha már szétszedtük, vagy valaki más,mint nekem egyszer a keresztlányom, akkor valami ilyesmi tárul elénk:
DSC01037
Sok kis apróság van amire oda kell figyelni. Egy-két dologra én is utólag jövök rá. Múltkor írtam, hogy egy kis vékony huzallal hogy javítottam meg. Nos, ha most csinálnám, azért menézném hol fúrom ki, ugyanis a huzalhoz hozzáér a rugó belül, így a színváltó gomb lehúzásakor hallatszik amint a huzal oldalán a rugó végig szánkózik. Sokkal hangosabban működik a toll. De mindegy, ettől működik.
Összerakáskor a fém testbe csúsztassuk be a bal oldalon látható fém hengert úgy, hogy az íves aljú vájat a toll hegye felé essen. A tolltesten lévő lyuk, ahol a színváltó gombot kidugjuk, essen egybe a fém henger felső részének szélesebb részével.Gyakorlatilag úgy állítsuk be, hogy a lyuk teljes egészében látszódjon. Na, most kezdődik a neheze. Célszerű a tolltestet a fém hengerrel egybe rögzíteni, hogy alyuk mindig megmaradjon, hiszen ezen a lyukon kell belülről kidugni a színváltó gombot. Én egy tollbetét végét szoktam bedugni egy lyukon, így nem tudnek elmozdulni. Kezdődhet a türelemjáték. Fogjuk az egyik betéttartót és (célszerűség kedvéért) ahol a piros betét szokott lenni, (képen a klimp kis vájatától balra eső) abba dugjuk először. Ha ez megvan, a gombot rögzítsük egy kis ragasztószalaggal, nehogy kicsússzon a lyukon míg a többit rakjuk be. Ha ezzel megvagyunk, akkor a betéttartó másik végét tegyük óvatosan a rugóra vigyázva a tolltestbe. Ennek a színváltó gombját a kék helyére illesszük be. (nem lesz könnyű) Ez a klimp vájatától jobbra eső lyuk. Ha a helyén van, akkor ezt a két színváltó gombot toljuk a toll csúcsa felé és ott rögzítsük ragasztószalaggal. Én tixo szalagot használtam, de a szigetelő szalag is jó. Most a másik betéttartót játszuk be a lyukon. Ha megvan, akkor ezt is rögzítjük ragasztószalaggal. Végül jöhet az utolsó, de itt is vigyázunk a rugóra. Ha sikerült a helyére tenni, akkor a ragasztószalagokat távolítsuk el. Majd a színváltó gombokat húzzuk feljebb, de a lyukakig ne, nehogy beeseen valamelyik. Most így egyenletes magasságba rögzítsük mind a négyet. gyakorlatilag elég csak fölülre a ragasztó szalag, hogy ne essen ki a gomb a lyukon. Ha ügyesen dolgoztunk a két rugó szépen egymás mellett van ha benézünk a toll végén. Ha nem így lenne, igazgassuk el szépen. Az egész eddigi műveletben sokat segít egy kicsi órás csavarhúzó. Éppen azért kell az egynmás melletti betéttartókat berakni, hogy ne keresztezzék egymást a rugók. Így könnyebben mozog minden belül.
Gémkapocsból hajlítsunk egy pici horgot. Ezzel a horoggal nyúljunk be mindkét rugóért. A gémkapocs kiegyenesített másik végén a műanyag hengert csúsztassuk a toll belsejébe színjelző résszel lefelé. Figyeljünk arra, hogy a klimp rögzítésére szolgáló kis rés egybe essen a tolltest nyílásával. A horoggal húzzuk fel a rugókat a műanyag hengeren át. A henger maradjon a tolltestben! Amint a rugó kiért a tolltestből, a horog huzalja mellett egy 0,4 mm vastag huzalt, vagy bármilyen más vékony, de erős fonalat fűzzünk át. Amint ez kész, a klimpet dugjuk be a résbe, de csak annyira, hogy a műanyag hengeren is átmenjen. Ekkor a henger már nem fog mozogni ki-be. A gémkapocsból készült horgot vegyük ki, ez után a vékon yhuzal tartja a rugókat. A rugókat annyira húzzuk fel, hogy a klimpet könnyedén be tudjuk dugni teljesen a résbe. Arra figyeljünk, a rugó ne legyen nagyon kihúzva és folyamatosan egymás mellett legyenek, ne keresztbe. A klimp fogja tartani a rugókat. Ha aklimp vége akadna a rugóba, a kis csavarhúzóval vagy bármi más vékony hosszú eszközzel arugót igazgassuk el. A klimp ne nyomódjon neki a rugónak, hanem a klimpen legyen átvetve. A nagyon felhúzott rugó nem fog tudni teljesen lecsúszni a klimpre, erre ügyeljünk, éppen ezért ne húzzuk magasra a rugókat. Ha a klimp a helyén van teljesen, a rugók is jól állnak, a ragasztó szalagot eltávolíthatjuk. Tegyünk egy próbát, hogy minden színváltó gomb könnyedén jár-e. Jónak kell lennie ha a rugót nem húztuk szét. Ha van szilikon spray, a toll végén bespriccelhetünk, ez megkönnyítni majd a mechanika mozgását. Ha minden jól megy, akkor a kis vékony huzalt óvatosan húzzuk ki. Ez után már csak a kupakot kell rácsavarni a toll végére, majd a betéteket színhelyesen a helyükre tolni.
Ezzel a Kaméleon újra egyben van és használatra kész. 🙂
Igen jó kézügyességre és türelemre van szükség. De mint a példa mutatja, meg lehet csinálni. Visszatérve a műanyag henger kifúrására, ha most csinálnám, alaposabban szemügyre venném, hogy a kis huzal furatai olyan helyen legyenek, hogy a befűzött huzal a rugók mozgását ne akadályozza. Ezért van az, hogy most hallatszik ahogy a rugó végig dörzsöli a huzalt ahogy lehúzom az egyik színváltó gombot.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: