Ismét a Suzuki gyárban jártam

Újra lehetőségem adódott az esztergomi Suzuki gyárban látogatást tenni. Ha jól számolom, a mostani alkalom volt a negyedik, hogy megtekinthettem az autógyártás folyamtatát. Kérdezhetitek, aztán minek ennyiszer, úgyis mindig ugyanazt lehet látni. Ez így ebben a formában nem igaz. A gyár is folyamatos fejlődésen megy keresztül, így mindig más-más látnivaló akad. De kezdjük az elején. Péntek reggel fél nyolckor volt a gyülekező a solymári Auchan parkolójában. Innen már konvojban folytattuk az utunkat Esztergomba. Egy helyen megálltunk pár percre. Ezt a helyet egyes térképek úgy jelölik, hogy: Mexikó. (képekre kattintva nagyban nyílnak meg)
DSC06920
DSC06919
Innen már csak pár perc autózás volt a célig:
DSC06929
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sajnos a gyárban szigorúan tilos kép és videófelvételt készíteni, így azzal nem szolgálhatok.
Az Esztergomban készülő autókat 64 országba exportálják. Célkitűzés, hogy év végére elérjék a 100-at. Minden kontinensre szállítanak, kivéve az észak-amerikai területet. A gyár alapításakor napi 15 autó készült el. Ez a szám mára 880-890 darab. Jelenleg három típust gyártanak. Ezek az SX4, S-Cross és a januárban indult Vitara. A gyártási folyamat részét képező hegesztési fázis 100 %-ban robotizált, emberi beavatkozás nélküli művelet. A már kifutott típusokhoz gyártott pótalakatrészeknél a robotizálás 98,4 %-os. A három típus gyártása egyszerre történik, egymás után gördülnek le a gyártó sorról. Egy teljesen automatizált folyamat gondoskodik arról, hogy a megfelelő autóhoz a hozzávaló alkatrészek következnek beépítésre. Ebben a folyamatban benne vannak a jobbkormányos kivitelű autók is, tehát nem külön gyártják őket. A Vitarát kizárólag ebben a gyárban gyártják, sehol máshol. Az egész világba innen kerül el ez a típus, még Japánba is. Az alkatrész beszállítás folyamatosan történik, a gyárban mindössze néhány órára elegendő alkatrészt tárolnak. A motorokat készre szerelve Japánból hozzák, itt csupán előkészítik a beszereléshez.
Sok érdekességet láthattunk, hallhattunk. Minden bizonnyal a későbbiekben is lesz lehetőségem a gyártás megtekintését. Ezúton is köszönöm a SL Club vezetőségének a találkozó megszervezését és a lehetőséget, hogy ott lehettem!


A gyárlátogatás után tovább mentünk Szlovákiába egy kis shoppingolásra, de előtte még Párkányban megálltunk egy rövid időre. Erről következő bejegyzésemben olvashattok. A shoppingolást a Lévai Tecoban ejtettük meg, előtte ellátogattunk aa várromhoz, ami a város belterületén áll.

DSC06935

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: