Újabb próba SPA2102-vel

Úgy látszik az utóbbi időben korábbi dolgokat cibálok elő amiről írjak. Az este megint előszedtem az SPA2102-es VOIP routert, hogy taszteljem a fax küldés-fogadást. Már korábban írtam azt is, hogy már 3 darab van ebből a ketyeréből. Két darab ACN hálózatára zárt, noha függetlenként hirdették. Kinyitni azóta sem sikerült őket, úgyhogy most amolyan fiók mélyén heverő hullák, mivel semmire sem használhatók. Aztán van a harmadik, ami az E-bayről lett rendelve. Ezt már lehet kunfigurálni, nem vagyok kizárva belőle, de mint korábban ezt is írtam, a faxolási eredmény egyenesen siralmas volt. Igazán se küldeni, se fogadni nem lehetett vele, noha a T38-as protokollt támogatja, ami szükséges hozzá. Így eddig maradt a PAP2T, ami viszont nem támogatja a faxolást, de néha azért sikerül küldeni, fogadni. Nem az igazi, több oldalas dokumentumok általában nem jönnek meg és a küldés is igen esetleges. 1-2 oldalas írások még nagyjából átmennek. Na szóval, az este újra elővettem ezt a szerkezetet. Mivel alkalmas a faxolásra, úgy gondoltam beállításbeli probléma van.
De először arról, hogy miért is macerás a faxolás VOIP vonalon. A hagyományos vezetékes vonalon a fax által beszkennelt dokumentumot analóg hanggá alakítja a készülék, amit mint egy telefonbeszuélgetést átküld a fogadó félnek. Ott a hangból újra digitális jelek lesznek, amit aztán normál, vagy hőpapírra ilyen-olyan technológiával megjelenít. VOIP-on az eleje és a vége ugyanez, de a közepe nem. Interneten nem lehet analóg hangot, jelet továbbítani, csak digitálisat. Azért, hogy minden adatcsomag rendben megáérkezzen, hibajavítást is alkalmaznak. Ez a hibajavítás időbe telik, mégha kevésbe is. Éppen itt a rákfenéje adolognak. A fax realtime módban megy, annak idején így alkották meg. Namármost, az interneten ez viszont nem így működik. Hibajavítás, adattorlódás előfordul, ami a faxnak nagyon nem tesz jól. Így aztán elkellett érni azt, hogy ez is realtime-ban menjen. Ehhez szükség volt a hibajavítás kikitatására. Ami csomag elvész, az elvész, lépjünk tovább, hiszen ha az elveszett adatot akarja újra lekérni, akkor nem tud foglalkozni a gép az időközben keletkezett adatokkal, amit folyamatosan kell továbbítani. Ennek az lesz a vége, hogy a faxolás sikertelen lesz, vagy igen olvashatatlan dokument kerül papírra.
Még ha meg is van a T38 támogatása, akkor is több buktatója lehet a dolognak. Egyrészt kellő sávszélességnek kell lennie, hogy az adatok ne késlekedjenek, másrészt a küldő és a fogadó fél eszközének is támogatnia kell a T38-as protokollt. De valamilyen szinten magának az internet szolgáltatónak is tudnia kell ezt a támogatást. Jobb esélyesek azok a szolgáltatók, akik telefon szolgáltatást is nyújtanak, hiszen akkor ott nagy valószínűséggel megoldott a VOIP fax küldés támogatása. Nos, itt nálam a hálózattal ilyen probléma nem volt, hiszen az előfizetői vonalon rendben működik a fax. Viszont jó lett volna egy ingyenesen fenntartható számot eszközölni külön a faxnak. Erre igazán jó megoldás a Neophone szolgáltatása, olcsó pénzből fenntartható a telefonszám amit adnak.
Valóban jól gondoltam, hogy beállításbeli problémák miatt voltak gondok. Nem is sok mindenen kellett állítani. Azóta többször próbáltam küldeni, fogadni és minden alkalommal sikeres volt. Működött volna ez már korábban is, csak kicsit alaposabban kellett volna utána olvasnom, hogy mit is kellett volna megváltoztatni a beállításokban. De a lényeg, úgy tűnik, mostmár tényleg rendben működik a dolog.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: