Közlekedési analfabéták

Igen, nem csak simán analfabéték, technikai analfabéték és sorolhatnám hány féle van még, de vannak közlekedési analfabéták is. Mint ahogy az alábbi videón is látható:

Nagyon sokan tévedésben vannak, azt hiszik ha kerékpárút úgy keresztezi a közutat, hogy zebra is van mellette, akkor nekik, mármint a bringásoknak ugyanúgy elsőbbségük van az autósokkal szemben, mint a gyalogosoknak. Ez nem feltétlenül van így. Attól függ, kinek van kitéve az elsőbbség adására kötelező táblák valamelyike. Itt az adott esetben jól látszik a kerékpárút mellé kihelyezett stop tábla, amit hősünk nemhogy figyelmen kívül hagyott, hanem még le is csapta a kanyart, mindenféle szétnézés és lassítás nélkül. Megmondom őszintén, csodálom, hogy az ilyenek még életben vannak és riogatják az autósokat. De hogy is szól a mondás? Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik. Hát ebben az esetben az a törés igen végzetes is lehet. Éppen a minap gondolkodtam rajta, hogy mivel a kerékpár vezetéshez semmiféle kresz vizsga nem szükséges, de még csak oktatás sem, hogy részt vegyenek a forgalomban, mégis mi értelme felpingálni a kerékpárútra, vagy az út mellé kibaszni a jelzőtáblákat, ha a kerékpározók többségének halvány lila fingja sincs, hogy az a tábla minek van ott, vagy egyáltalán mit jelent. Akkor hogy várja el az autós, hogy a kerékpáros betartja a kresz szabályokat? Egy rövid idézet a kresz tankönyvből:
A bizalmi elv:
A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azt mások is megtartják.
A dőlt betűs rész az érdekes. A fentiek ugyebár csak elv, a gyakorlat homlokegyenest mást mutat. Ha én erre hagyatkoztam volna, akkor már régen a sitten, vagy a temetőben lennék. Én azt az elvet vallom, hogy mindig arra számítok, hogy an másik fél nem tartja be a kresz szabályait. De sokszor mentett már meg ez a hitvallás!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: