Ami bassza a csőrömet

Apróságok, de adott esetben roppantul tudnak bosszantani. Közlekedési lámpánál állva igen sokan az irányjelzőt nem használják, csak amikor elindulnak. Mondok egy példát. Kétsávos út, balról betorkoló úttal. Forgalomirányítás úgy van megszervezve, külső sávból csak egyenesen, belsőből egyenesen és balra lehet kanyarodni. Az egyenesen haladóknak kiegészítő zöld jelzés van. Belső sávban a pirosnáláll egy autó, irányjelzés semmi. Beállok mögé, joggal azt hiszem, egyenesen akar menni. Kiegészítő lámpa zöldre vált, autós barátunk áll egy helyben, nem mozdul. Majd amikor balra is enged a lámpa haladni, akkor teszi ki balra az irányjelzőt és indul el. Bassza meg, nem lehet azt az irányjelzőt folyamatosan ketyegtetni? Elkopik? Ennyire szarba sem nézzük a másikat, hogy informáljuk a haladási irányunkat? Nyilvánvalóan ezt tudva nem álltam volna be mögé, hanem a másik sávban már régen elhúztam volna. Sokszor van, hogy ha tudjuk a másik merre óhajt menni, akkor annak megfelelően választjuk meg, hogy mi hogy helyezkedjünk. De ha nem adnak információt, akkor marad a helyben topi. Főleg nagyobb forgalomban zavaró az ilyen jelenség, mert két lámpaváltással tudunk a kereszteződésben áthaladni.
Másik dolog pedig a ködlámpa. Ez akár örök slágertéma is lehetne. Most nem arról akarok írni, hogy vannak vakegerek, akik ködlámpát használnak tompított helyett vagy mellett napsütéses időben. Amikor az időjárási viszonyok, forgalmi helyzetek úgy alakulnak, vegyük már a fáradtságot a ködlámpák ki és bekapcsolására. Nincs az kőbe vésve, hogy indulástólérkezésig folyamatosan menniük kell a lámpáknak. A hátsó ködlámpát igenis kapcsoljuk le ha beláétható közelségben utolért másik autó. Ne égessük a retinájába a ködlámpák alakját. Az elsőket is nyugodtan kikapcsolhatjuk mikor már nem olyan sűrű a köd. 7-800 méteres látótávolságnál és afölött nem igazán indokolt a használata. Nyugodtan lekapcsolhatjuk, a szembejövő szemét sem kell kiégetni. A kapcsoló nem dísznek van, tessék használni.
Apró kis dolgok ezek, de mivel nem egyedül vagyunk az úton, ezekkel az apróságokkal is figyelhetünk a másikra. Ne csak magunkra gondoljunk.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: