Írni és írni

Jöhet áramszünet, kataklizma, világvége én csak írok és írok. 🙂 Nincs akadály. Legfeljebb nem ide elektronikusan kerül fel a blog, hanem papíron, írásban folytatódik. Mint ahogy megmondta Regős Bendegúz: Egyszer megírom a memoáromat.
Naszóval. Ennek nem kell áram, nem fagy le, tiszta mechánika az egész.
Az írógép feltalálása nem köthető egyetlen személyhez. Az elmúlt 200 évben többen is tökéletesítették, nevüket adták ehhez a technikai eszközhöz. Mindenképpen említést érdemel két magyar személy. Az egyik Kemplen Farkas, aki általa 1779-ben megalkotott gépe még leginkább egy zongorához hasonlított. Mária Terézia vak keresztlányát tanította meg vele írni. A billentyűmező feltalálása pedig Pickler József érdeme.
Ez a bonyolult, teljesen mechanikus szerkezet nagyon sok fejlődésen esett át. Utóbb már elektromos meghajtással rendelkezett, ami lehetővé tette, hogy minden egyes betű azonos erővel nyomódjon a papírhoz, ezáltal egyenletesebbé táve az írásképet. De a gép használójának is sokkal könnyebb volt, hiszen mint ahogy a számítógép billentyűzetén is, nagyon sok kis elektromos kapcsolót nyomkodunk, amik megnyomásához lényegesen kisebb erő szükséges. A billentyűnyomás távolsága is lényegesen kisebb, ezért kevésbé fárasztó a használata és gyorsabb az írás. A számítógépek és nyomtatók elterjedésével egyre inkább kiszorultak ezek a gépek a mindennapi használatból. A gép kezelésének nehézségén kívül nagy hátrányuk volt a számítógép-nyomtató kombinációval szemben, hogy gyakorlatilag bármennyi nyomtatott lap előállítható, míg írógéppel több papír és indigó használatával is csupán néhány példány készülhet egyszerre. A szövegbevitelkor vétett hiba is nehezebben javítható.

DSC06628
DSC06629

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: