Digitális átállás

Ez az átállás nem az az átállás amiről az előző bejegyzésemben írtam. Digitális átállásnak hívják azt, hogy a hagyományos analóg, földfelszíni tévéadások sugárzásáról belátható időn belül át kell térni a digitálisra. A két rendszer egymással nem kompatibilis, új eszközök szükségesek a digitális műsorvételhez. Ez lehet olyan tévékészülék, amiben már digitális tuner van, vagy  a régi tévékhez kell vásárolni egy készüléket, ami a digitális jeleket az analóg tévék részére emészthetővé teszi.
Már régebben is gondolkodtam olyan hordozható DVD lejátszó beszerzésén, amiben tv tuner is van. De ha már áldozok rá, akkor már nem analóg, hanem a digitális tuneres típus jöhet szóba. Az analóg tévék használhatósága maximum 2-3 éven belül megszűnik. Én általában minden holmimat hosszútávú használatra tervezem, így aztán a magasabb ár ellenére is célszerűbb a digitális technika. Még a nyáron beszerzésre került egy Orion OPDTV-750D típusú hordozható DVD lejátszó DVB-T tunerrel. Ez a földfelszíni digitális tévéadások vételére alkalmas. A DVB-C szabvány a kábelhálózatokon továbbított digitális műsorok vételére alkalmas. Mivel hordozható eszközről van szó, így logikusabb is a T változat, hiszen egy mobil eszközről van szó. Nem akarok itt most a készülék technikai adataira kitérni, akit érdekel, a típus alapján rá tud keresni.

A videón látszik milyen a tévé képe. Nem csak DVD-ről tud lejátszani, pontosabban nem csak DVD formátumot kezel, hanem nagyon sokféle videó formátumot. Akár pendrive-ról is lejátszik. Sőt, erre rögzíteni is tud a tévéből. Az USB porton keresztül még HDD-ről sem okoz neki gondot az ismert formátumú fájlok lejátszása. Gondolom oda is tud rögzíteni a tévéből, bár ezt nem próbáltam. SD kártyát is elfogad a ketyere, de az arról való lejátszás már nem olyan szabadelvű mint az USB portról. Természetesen jár hozzá távirányító is. Beépített akkumulátoráról a hálózattól függetlenül is használható. Tévéadás vételét körülbelül másfél óra hosszon tudja biztosítani ha teljesen töltött az akkuja. Nyilván DVD-t kevesebb ideig, hiszen a lemez forgatásához több energia is kell.
Annak ellenére, hogy a készülék beszerzése még a nyáron történt, alaposabban csak az elmúlt napokban vettem nyúzópróba alá. Leginkább a digitális tévéadások vételének logikáját kellett megismernem, hogy az eltérő térerejű adások okára rájöjjek. Nem olyan bonyolult ez, csak egy utánaolvasást igényelt a Mindig tv weboldalán.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt kedveli: