A vasút szétbarmolása

Utána néztem már mit is takar konkrétan az április 15-től életbe lépő vasúti menetrend tervezete. Leginkább ugyebár a 128-as vonal északi része az ami érint. Nos, ezek alapján röviden és tömören az a véleményem, hogy nem olyan vészes a helyzet. Mindössze egy járatpárt, az esti utólsó Szeghalom-Püspökladány és Püspökladány-Szeghalom-(Vésztő) járatokat nyírták ki. Érdekes módon, a Szeghalom-Füzesgyarmat, Füzesgyarmat-Szeghalom (14.33-14.44, 15.22-15.36) járat most is megmaradt. Ennek én soha nem láttam a létjogosultságát. De úgy látszik valakik fantáziát látnak benne, vagy csak egyszerűen menetrendre-bökés módszerrel gyomláltak. Gyanítom, hivatalosan ez a járatpár fürdő-járat lenne. Csak nem értem, kinek? Szinte ugyanebben az időban van párhuzamosan busz a két város között. A két érintett település között a busszal való utazás előnyösebb, hacsak valkinek nem a vasútállomás közelében a cél és kiinduló pontja. De minden esetre ettől kihasználtabb az esti járat. Ha megvalósul a tervezet ebben a formában, akkor 19:59-kor érkezik az utólsó járat, amivel haza lehet jutni a fővárosból vagy éppen Nyíregyháza felől. A vonal déli részén nagyobb a ritkítás. Eltüntettek egy Békéscsaba-Salonta, Salonta-Békéscsaba, valamint másfél pár (na ez is igen érdekes) Békéscsaba-Kötegyán, Kötegyán-Békéscsaba járatot.
Érdekes azért, hogy az elmúlt évek vonalbezárása és járatritkítások eredményeként egy árva fillért sem spóroltak meg, mégis újra ritkítanak. Az utasszám vesztés borítékolható (pedig utóbb már növekedett), de a költségek most sem lesznek kisebbek, vagy legalábbis annyival nem, amennyivel csökken az utasok létszáma.
Tény, az igencsak luxus, hogy egy V43 vagy M41 1-2 kocsival rohangáljon. De az is meredek ötlet, hogy ezeket Bz-val pótolják. Nem 80-as tempóra vannak méretezve. Első nyári napokon sorba fognak kidögleni az elégtelen hűtés miatt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: