Földrengés következményei

Gondolom nem csak Japánt és azok lakóit, hanem az egész emberiséget meglepte a 8,9-es, később 9-es erősségűre minősített földrengés ténye. Azt tudjuk hogy milyen következménnyel jár egy földrengés, 2004-óta azt is, hogy a hozzátársuló szökőár mire képes. Ezek a közvetlen hatások. De van még egy hatás, ami nem ennyire szembetűnő, de hosszabb távon az egész bolygó életére kihathat. A 2004-es rengés után kutatók megállapították, hogy a Föld forgástengelye 8 centivel elmozdult. A chilei rengés után 7 centivel, a mostani japán rengés után 10 centivel. Ez így nem tűnik soknak, nem is az. Arról nem szóltak a híradások, hogy ezek a forgástengelybeli ferdülések hogyan viszonyulnak egymáshoz. Mert ugye össze is adódhatnak (ami a legrosszabb), vagy éppen egymásból kivondódhatnak. De most mindegy is, hogy mennyi az eltérés. Csupán elméleti síkon nézzük tovább a dolgokat. A Naprendszerben a Nap és a bolygói azok holdjaival együtt egy szigorú gravitációs egyensúly alapján keringenek. Ha ebbe az egyensúlyba belepiszkít valami, akkor az az egész naprendszerre hatással lehet. No nem azonnal, mert ahhoz hogy minden megtalálja a saját egyensúlyát, idő kell. De azzal, hogy a Föld kibillent a megszokott helyzetéből, nem csak a forgása gyorsult fel, ami nagyon pici mértékű ugyan, de létező probléma. Nagyobb gondot okozhat az, hogy a Föld helyzete kicsit megváltozott, így a Nap és a Hold tömegvonzása is másképp hat. Mindenki tudja, hogy az ár-apály jelenséget a Hold idézi elő itt a Földön. Igen, a Hold tömegvonzása. A szilárd földkérek elég kemény ahhoz, hogy látható módon ne változtassa alakját a Hold tömegvonzása miatt, viszont a víz már másként viselkedik. A víz ezen tulajdonsága, valamint a Föld forgástengelyének változása okozhat olyan problémát, hogy a tengerek, óceánok szintje változik az eddigiekhez képest. Leginkább a partoknál okozhat bajt. Egyes tengerpartokon az átlagos vízszint csökkenhet, míg máshol magasabb lehet. Ahol nő a szint, ott számolni kell a partmenti terület vízzel való elborításával.
A forgástengely változása miatt bekövetkező gravitációs erő módosulásoknak következménye nem csak a Föld gyorsabb vagy éppen lassabb forgása, hanem a Nap körül való keringési ideje is megváltozhat. Ezek a változások nem is most vagy a közel jövőben fog problémát jelenteni, hanem majd a későbbiekben, mondjuk több száz vagy ezer év múlva.
A forgástengely megváltozását nem csak a mélyben történt kőzetlemezek átrendeződése okozhatta, hanem az a hatalmas tömegű víz is, amit a szökőár a partokra zúdított. E kettő együttes hatása lehetett ez a 10 centis változás.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: