SMS-spam

Most jutott eszembe, hogy nem számoltam még be egy majd kéthete történt eseményről és annak folytatásáról. Természetesen az ügynek még nincs vége, de az eset előre elrettentő például szolgálhat a hasonló dolgokon agyalók számára. Tekintettel arra, hogy az ügy helyi jellegű, a környékbeliek figyelmére tarthat számot leginkább.
Szűk két héttel ezelőtt mind az 5 mobilszámomra azonos időpontban érkezett meg egy SMS spam. Természetesen azonnal helyén kezeltem az ügyet, aztán már repült is a bejelentés a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz. Az SMS tartalma egy reklámhirdetés volt, ami egy szeghalmi ruházati boltot, illetve ott lévő akciót népszerűsítette. Múlt héten, talán szerdán csörög az egyik telefonom. Egy gyulai reklámszervező cégtől kerestek. A fazon elmondta, ha jól tudja, 5 mobilelőfizetésem van és a Hírközlési Hatósághoz tettem bejelentést engedély nélkül kiküldött elektronikus reklám tárgyában. Mondom, így van. A fickó elmondta, a reklámkampányt ők bonyolítják le megbízás alapján. Ők megkapták a jelentkezési lapokat, amin önkéntesen adták meg az emberek az adataikat, amire aztán kiküldhetik a reklámokat. Mondom, én aztán nem adtam meg senkinek, semmilyen adatlapot nem töltöttem ki. Ott volt előtte mind az 5 kézzel kitöltött jelentkezési lap. Mondom is neki, ez annál is inkább érdekes, mivel az 5-ből az egyik olyan szám, amit telefonálásra nem használok, így aztán nem is adtam meg senkinek. Egyedül a tudakozóból szerezhették meg, mert ott nincs letiltva. Viszont a tudakozóbeli adatok ilyen célra történő felhasználása törvénysértő. Így aztán egyértelművé vált, hogy a jelentkezési lapok hamisítványok. Valaki, vagy valakik az én nevemben töltötték ki a tudtom és beleegyezésem nélkül. Tény, mindegyik adatlap ugyanazzal a kézírással lett kitöltve. A fickó elmondta, Füzesgyarmatról 120, Szeghalomról mintegy 800 jelentkezési lapot küldtek be, ezen kívül van még jónéhány környékbeli településekről is. Javasoltam neki, nézzék át kézírások alapján az adatlapokat, mert nagy valószínűséggel több azonos is lesz közöttük. Azt mondta, most éppen ehhez fogtak hozzá. Elnézést kért a zavarásért és adataimat törölte az adatbázisból. A felelősség nem is az övéké, hanem az akció szervezőé, hiszen az gyűjtötte és küldte be a hamis adatokat. Természetesen ezért felelősségrevonás jár, ami első körön figyelmeztetés, azután pedig 50 és 500 ezer Forint közötti pénzbírság jár. Éppen ezért felhívnám a szeghalmi Tildy utcai üzlet tulajdonosának figyelmét, hagyjon fel a törvénysértő cselekménnyel, mert súlyos ára lehet. Egyébként nem csak én, hanem több ismerősöm is megkapta azt az ominózus spam SMS-t.
Azért adnák tippet is a spamvadászoknak. Aki e-mailben, SMS-ben, MMS-ben, faxon kap, kapott kéretlen reklámot, az a
http://www.nhh.hu/dokumentum.php?cid=19628&letolt címről letölthető formanyomtatványt kitöltve küldhet kérelmet a hatóság részére elektronikusan a spam-bejelentes@nhh.hu címre a vizsgálat lefolytatására. A kérelem díjmentes, a kérelmező számára semmilyen anyagi ellenszolgáltatással nem jár.
Spam ügyben velem rossz lóra tesz, aki kikezd. Nincs kegyelem és könyörület, vagy türelem. Már az első spam is a hatóságnál landol. Elrettentésként elárulom, nagyon sok spammelőt marasztalt már el a hatóság a bejelntéseim alapján és jónéhány spammelőt büntettek több százezres pénzbírságra. Na, ezek alapján el lehet gondolkodni azon, hogy érdemes-e törvénysértő módon reklámozni.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: