Mosógép bekötés

Tegnap felcsaptam vízszerelőnek. A túrkálóban vettünk egy automata mosógépet és azt kellett beüzemelnem. A korábbi az alsó konyhában volt, oda szereltem be neki vízcsatlakozást. Ezt viszont  afürdőszobába tettük. De ott nem volt leágazás mosógéphez. Nosza, csináld meg. Különösebben nem volt problémás, mert a régi helyről leszereltem a mosógéptöltő csapot a 1/2"-os T idommal. Helyére ott beraktam a mosdókagyló alól kivett szintén 1/2"-os karmantyút. A régi hely rendbe is lett. A mosdókagyló alatt viszont akadtak problémák. A T idom egy kicsit hosszabb mint a karmantyú, így mosdócsap bekötő csöve egy kicsit odébb került. Igen ám, de ahhoz meg már rövid volt a cső, nem tudtam beledugni a bekötő hollanderbe. Más megoldás nem lévén, szerezni kellett egy csaphosszabbítót, (15 mm-es) és azzal toldottam meg. Így a csaptelep csöve már elég hosszú volt és rá tudtam csatlakozni. Nyomáspróba után persze itt-ott éppen megcseppent a víz. Hát miért is ne? Na, szedjük csak szét megint. Több teflon szalagot tekertem a csővégekre és úgy raktam össze. Nem azt mondom, hgy teljesen száraz volt, de már nem volt olyan vészes. Mára már meg sem cseppent, csupán egy picit nyirkos volt. Még egy nap és teljesen száraz lesz. 🙂
Ezután már csak a mosógépet kellett a víz és elektromos hálózatra rákötni. No meg a kifolyócsövet valahogy eljuttatni a mosdókagylóig. Na, ez sem ment olyan egyszerűen, mert éppen nem ért el odáig. Vettem egy hagyományos mosógép kifolyócsövet és azzal toldottam meg. Így már jó is lett. A cső végét meghajlítottam és a mosdókagyló szélére akasztottam. Nincs útban és tökéletesen funkcionál. Jöhetett a műszaki próba. Szépen dolgozik a mosógép. Szinte minden funkciója világossá vált. Még 1-2 apróság van függőben, hogy mit is jelent, vagy egyáltalán mit jelent, de ezek már nem lényegesek. Használati útmutatót nem találtam a neten hozzá. Azazhogy egy helyen lett volna, de köszönöm, a ciril betűs leírásból nem kérek, az olyan, mintha nem is lenne. Azt azért észrevettem, hogy néha megcsikordul mikor a dobot elkezdi forgatni. Csúszik az ékszíj. Ennek a hibának az elhárítására a mai napot szemeltem ki. Gép oldala le, és már hozzáférhető is a motor, a meghajtószíj és a meghajtott kerék. Az ékszíj nem is ékszíj, hanem egy hosszábban bordázott lapos szíj, aminek a bordáinak profilja a motor tengelyén is megtalálható.

Az viszont érdekes volt számomra, hogy a dobhoz rögzített meghajtott keréken már nincsenek iylen hosszanti vájatok mint a motor tengelyén. Egyszerűen csak sima a felülete.

Így aztán, hogy a szíj ne essen le, teljesen egy síkban kell lenni a két keréknek. Biztos úgy is van, mert működik rendesen. 🙂 Az szíj megfeszítése pofon egyszerű. A motort rögzítő egyik csavart ki kellett lazítani, motort egy kicsit lejjebb engedni, majd a csavart meghúzni. Már meg is van feszítve. Kipróbáltam, már nem tudtam kézzel megcsúsztatni a szíjat mint korábban. Igaz nem sok automata mosógépet láttam még szétszedve, de amit igen, azokban erős rugókon voltak felfüggesztve a dobok, úgy csillapították a rezgést. Ennél viszont négy lengéscsillapítón áll az egész szerkezet. A felső kép bal sarkában részben látszik is az egyik.
Végül vissza az oldallemez és jöhetett egy mosási próba. Tökéletesen megy, nem csúszik meg a szíj, így nem ad csikorgó hangot néha, mikor a dobot elkezdi forgatni.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: