Festékpatron házilagos feltöltése

Egyes nyomtatókhoz a festékpatronokat már elég olcsón meg lehet kapni. De ha lehet még olcsóbbá tenni, akkor miért ne? Ráadásul célszerű előre gondoskodni új patronról, hogy ne akkor kellejen kapkodni, amikor már elfogyott. Egy viszonylag régi, de még működőképes nyomtatót használok. Az utóbbi időbenolcsóbbá váltak a festékpatronok, de tovább jóárasítottam. Megpróbálom magam tölteni. Az első probléma itt adódik. Ugyanis szinte mindenféle nyomtatóhoz lehet találni feltöltő készletet, kivéve Epsonhoz. Viszont festéket találtam hozzá Pesten 100 ml-es kiszerelésben. A patron dobozán lévő leírás szerint a feketében 15,5, a színesben színenként 13 ml festék van. Ebből kiszámolható, hányszor lehet megtölteni a patront. Az Epson nem igazán alkalmazza a fej és a patron egy egységbe történő építését. Magyarul a fej az fixen a nyomtatóba van építve és csak a festéktartó patron kerül cserére. Itt kezdődnek a problémák, ha magunk akarjuk töltögetni a patront. Ugyanis nem találtam szakszerű leírást arról, hogy is tegyük ezt meg anélkül, hogy nyakig festékesek legyünk és ne csepegjen a patronból a festék.
Amire szükség van:

Epson nyomtatókhoz való festék (más gyártmányú nyomtatóké nem megfelelő!) és színenként egy-egy fecskendő vékony tűvel. Természetesen a tisztább munkához papírtörlő, esetleg gumikesztyű is jól jöhet. A lényeg az, hogy megakadályozzuk a festék kifolyását töltés közben és utána. Mivel a kiürült patron alja már át van lyukasztva, csak úgy nem használhatjuk újra.
 
Az alsó részét le kell ragasztanunk. De előtte a lezáró műanyag fóliát el kell távolítani teljesen a patron aljáról.

Fehér nyíllal jelöltem, hogy honnan. Ezután gondosan meg kell törölni a festéktől, hogy teljesen száraz legyen.
 
Festőszalaggal leragasztjuk a nyílást alul.

Alaposan ragasszuk le, hogy biztosan álljon. Csak ezután következhet a patron festékkel való feltöltése.
 
Erre a célra a patron felős részén látható, gyárilag elhelyezett furatok jó szolgálatot tesznek. Alapból nem látszik, mivel a címke eltakarja. De egy injekciós tűvel könnyen átszúrhatjuk és bejuttathatjuk a festéket.

Fehér nyíllal jelöltem, hova kell szúrni a tűvel. Feltöltés után szigetelő szalaggal ragasszuk le a szúrt lyukat, majd a patronon lévő szellőző nyílásokat is. (sárga nyíllal jelölve)
 
Az így elkészített patront lehet tárolni és szükség esetén felhasználni. A festőszalagot használat előtt nem kell eltávolítani, azt át fogja szúrni a tüske ahogy a helyére kerül a patron. Természetesen az újbóli megtöltéskor ezt a ragasztószalag maradványt le kell szedni és újjal pótolni. Mielőtt a patront betesszük a nyomtatóba, a szellőző furatokról és csak onnan, el kell távolítani a szigetelő szalagot.
A leírt útmutató az Epson Stylus Color 460-as nyomtató festékpatronaira vonatkozik. De ugyanilyen patron kell a 400, 440, 460, 480, 480SX, 580, 600, 640, 660, 670,740, 760, 800, 850, 860, 1160, 1520 Epson Stylus Scan 2000, 2500 Epson Stylus C20UX, C40UX vagy éppen a Seiko CDP-2000-es nyomtatókhoz is. A patron chipel nem rendelkezik, így egyéb trükközést nem kell alkalmazni. A sajátosságokhoz igazodva egyéb más típusú nyomtatóknál is használható a módszer.
Végül még egy eldöntendő momentum, hogy mennyi festéket is adagoljunk a patronba. A leírás szerinti mennyiséget szinte biztos nem tudjuk beletölteni. Az egyik kiürült fekete patronba a 15,5 ml helyett csupán 10,5 ml-t tudtam tölteni. A lényeg, hogy lassan nyomjuk be a festéket a fecskendővel. Mivel a patron az asztalon állt kissé hátra billen, mert az alja nem egyenes. Ilyen pozitúrában töltöttem meg. A szellőző nyíláson mikor megjelent a festék, akkor nem nyomtam be több folyadékot, hiszen a patron megtelt. Kár próbálkozni többet belenyomni, hiszen nem fér több úgysem. Egy kicsi légréteg még maradt benne, ami a hőtágulást tudja kompenzálni. A patront töröljük szárazra, majd a befecskendező nyílást, utána a szellőző nyílást is ragasszuk le. A patron töltésével elkészültünk. Használni ugyanúgy kell majd, mintha új lenne. Csak a légzőnyílásról kell a ragasztószalagot leszedni. Természetesen újratöltéskor a töltőnyílásról is.
Az itt közölt patrontöltés saját ötlet. Semmilyen felelősséget és kártérítést nem vállalok ha a leírás alapján töltött patron esetén a nyomtató károsodik, vagy egyéb problémák merülnek fel. Mindenki a saját felelősségére kísérletezzen a nyomtatójával. Én csupán egy ötletet adtam az olcsóbb üzemeltetésre, de mindenki a saját belátása szerint próbálhatja ki.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: