Csúszós utak

Tél van. Jég, hó, köd, fagy és ezekhez társul ilyenkor a csúszós út. Nem lehetünk elég óvatosak. Téli gumi az autón? Hamis biztonságérzetet ad. Bátrabban hajtanak, a baj ugyanúgy megtörténik. Mi hát a megoldás? Hiába vagyunk óvatosak, felkészültek minden eshetőségre. Ha a másik autós hibázik, lehet, hogy mi fizetjük meg az árát.
Leginkább a csúszásmentes utakkal lehetne elejét venni a baleseteknek. Elvileg meg is tesznek mindent a csúszásmentesítésért. Először a főbb utakat, majd az alsóbbrendű utakon történik meg a szórás. A logika is ezt diktálja, de azért álljunk meg egy pillanatra. A főutakon a nagyobb forgalom miatt hamarabb kezdődik meg az olvadás természetes úton. A főutakon már régen kiolvad a fagy, míg a mellékutakon még javában jeges a burkolat. Nem azt mondom, hogy a mellékutak sózásával kezdjék a jégmentesítést, de talán felül kellene vizsgálni a jelenlegi gyakorlatot. Legalábbis egyes utak esetében. Vannak utak, útszakaszok, ahol évről évre rendszeresen történnek balesetek. Az útkezelők látszólag semmit nem tesznek a balesetek megakadályozása érdekében. Példának itt van a Karcag 4-es főút és Füzesgyarmat közötti szakasz. Tegnap reggel történt egy halálos baleset a jeges úton. De tegnap nem ez az egy baleset történt ezen az úton. Volt egy másik is, de szerencsére sérülés nem történt.
Elátkozott ez az út. Szinte nyíl egyenes, csupán néhány kanyar tarkítja, de azok viszonylag élesek. Fárdtabb vezető könnyen megszunnyadhat. Sok a vad és télen csúszós a burkolat változatos módon. Ráadásul kicsi a forgalom rajta, tekintve hogy két megyét köt össze. Így aztán az ilyen megyéken átvezető út a senki földje. A jégmentesítésre vezényelt járművek még később jutnak el ezekre az utakra.
Ezt a bő 30 km-es szakaszt nagyon sok kopjafa szegélyezi. Egy is sok, de ha összevetjük a távolságot az út forgalmával, akkor kiugróan sok baleset történik ezen a szakaszon. Gyakorlatilag évszaktól függetlenül. De azért télvíz idején mégis nagyobb az esély egy bekövetkező balesetre. Az út későn van sózva, vagy egyáltalán nem. Ha igen, akkor meg szakaszosan. Ez még rosszabb, mintha egyáltalán nem lenne sózva, ugyanis azt gondolhatja az ember, hogy végig van jégmentesítve. Akármilyen óvatosan is vezet az ember, a baj akkor is megtörténhet. Talán több figyelmet kellene szentelni a kisforgalmú, statisztikailag igazolt, sok balesetet látott útszakaszokra. Akkor talán elkerülhető lett volna a tegnapi halálos baleset is. Ma is, délelőtt fél 11 után szórták az utat szikrázó napsütésben. Kérdem én, ilyenkor már minek, mikor a napsütésben teljesen kiolvadt a jég?
Talán valóban át kellene gondolni a síkosságmentesítés fontossági sorrendjét. Ha ez megtörtént volna már korábban, akkor az a fiatalember is gyermeke, felesége, családja, rokonai, ismerősei körében lehetne most is.
Ez úton is részvétemet fejezem ki a gyászoló családnak.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: