Tavasz a télben

 
Ahogy a mellékelt képek is mutatják, itt a tavasz a januári télben. Szépen virágzik a gólyavirág, még a magokat is betudta érlelni. Furcsa mostanság az időjárás az egész világon. Van, ahol rengeteg hó és hideg van, nálunk és Európa legtöbb részén jóval melegebb van az átlagnál. Hó még a hegyekben sincs. Most este 6 óra múlt néhány perccel, de a hőmérő 8,9 fokot mutat. Ez nem semmi ilyen időtájt. Most hidegnek, hónak kellene lennie.
Lesz még ennek böjtje. A túl enyhe idő miatt nagyon sok rovarkártevő nem pusztul el, ami nagy problémákat fog okozni tavasszal, nyáron. Nem beszélve arról, hogy a növények is érzik a jó időt. Ahelyett, hogy pihennének, azok is kezdik a rügyeiket bontogatni. Egy hirtelen jövő fagy kárt tehet bennük. Lehet, hogy nem sok gyümölcs lesz az idén. A lefagyott virágzatok, ágak sajnos megsínylik ezt a korai tavaszt.
Ha több éven keresztül ilyen enyhék lesznek a telek, melegebbek lesznek a nyarak, az azzal a veszéllyes is fenyeget, hogy olyan rovar, illetve gomba kártevők jelennek meg a növényvilágban, ami ezen a szélességi fokon nem honos. Ez aztán újabb problémákat fog felvetni.
Sajnos ugyanez igaz az emberi betegségekre. Az influenza vírusok is szeretik az enyhe, nedves időt. Sokkal jobban terjednek és nagyobb a megfertőződés veszélye. A száraz, hideg idő az, amit a vírusok nem szeretnek. Sajnos ránk is érvényes lehet, hogy olyan fertőző betegségek jelennek meg, ami nálunk nem volt jellemző, így a szervezet sincs rá felkészülve.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: