Március 15

Ez a nap is eljött. Végre egy fizetett ünnep, ami nem hétvégére esik. Az elmúlt év nem nagyon kényeztetett el minket az ünnepekkel. A legtöbb szombatra vagy vasárnapra esett. Az idő elég furcsa. IUlyenkor nem ilyen szokott lenni. Az öregebbektől sokszor hallottam, gyerekkorukban március 15-én már mezítláb szaladgáltak az utcán. Próbálnák meg most. Garantált a tüdőgyulladás. Persze akkor is voltak rossz idők. Semmi extra nincs a mostaniben sem. Most ez van. Nem kell ráfogni a globális felmelegedésre és a környezetszennyezésre. Nem attól van ilyen idő most.
Az viszont tény, valamit tenni kell, mert ha így folyik a környezet kizsákmányolása, nem sok jóra számíthatunk. El kell hagynunk a bolygónkat. Legesélyesebb égitest a Hold, vagy a Mars. Csak az a baj, hogy a Mars elég messze van. 6 milliárd embert nem egyszerű és nem olcsó mulatság lenne átköltöztetni másik égitestre. Nomeg, 6 milliárd embernek a Föld is elég szűkös. A Mars mindössze fele a Földnek, a Hold meg csak negyede. Nomeg, az is lehet, hogy a háború istenéről elnevezett bolygó már foglalt. Nem látnának ott szívesen minket.
A Hold is tartogat még meglepetéseket. De pár éven belül újra megkezdődik az emberes Hold-kutatás. csak jó lenne ha végre elmondanák az igazságot, nem titkolóznának. Nagyon sok a Holdon készült képet nem hoztak nyílvánosságra. Sok olyan “tárgy” látható a képeken, aminek semmi keresnivalója nem lenne a Holdon. Hasonló a helyzet a Mars esetében is.
A Mars megtekintés szempontjából kedvező pozícióban van. Este 6 órakor már talán elég sötét lenne hogy láthatóvá váljék. Sajnos a felhős idő nem kedvez most a csillagászkodásnak. De ha mégis derült lesz az ég, akkor este 6 óra körül 63 fokos magasságban lesz megtalálható  a dél-délnyugati égbolton. (megfigyelési helytől függően nagyjából 217 fokos oldalszögnél) A többi kis fényes ponttól vörösebb színű pontot kell keresni. A vörös bolygó a színét a felszínén található nagy mennyiségű vasoxidtól kapja. Magyarul rozsdás.  De azért csodálatos a felszíne a sok kisebb-nagyobb kövek ellenére is.
Remélem még megérjük amikor az első ember a Mars köves porába lép.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: